Logo-Buitengoed

Voedselbos in de Tuinen van Stene

Nu lijkt het het nog een lege vlakte, maar binnenkort groeit er in de Tuinen van Stene een Oostends voedselbos. Avansa en Buitengoed Oostende vzw slaan hiervoor de handen in elkaar. Voedselbossen passen goed in het huidige klimaatverhaal waar de biodiversiteit onder druk staat, De vrijwilligers kunnen hier zelf de handen uit de mouwen steken en bouwen mee aan een uniek plekje in de stad.

Een voedselbos is een systeem dat dicht aanleunt bij hoe de natuur in elkaar zit. Het bestaat uit verschillende lagen met bomen, struiken, vaste planten en kruiden. In tegenstelling tot een moestuin is een voedselbos een systeem dat op zichzelf staat. Een volgroeid voedselbos groeit en bloeit zonder al te veel inmenging.  Je moet niet meer wieden of bewateren en kan toch een heel jaar lang plukken, oogsten en proeven. 

 

Het voedselbos zal deel uitmaken van een van de innovatieve voedselproductiesystemen in de Tuinen van Stene. Naast de Biopluktuin, een stadslandbouwproject met biologische groententeelt via een zelfpluksysteem, experimenteren we ook met agroforestry of boslandbouw. Hierbij worden bomen of struiken gecombineerd met een landbouwgewas op eenzelfde perceel. Wanneer we het voedselbos aanplanten, voegen we een derde systeem toe en kunnen we voor- en nadelen vergelijken van de verschillende landbouwsystemen. Hoe arbeidsintensief is elk systeem? Hoe reageren ze op een lange, droge zomer? Doordat de verschillende percelen naast elkaar liggen en dus dezelfde bodem en weersomstandigheden delen vormen ze samen een boeiend educatief project waar groepen de drie systemen kunnen leren kennen en vergelijken. 

Het project wordt grotendeels gedragen door veel vrijwilligers die hiervoor de handen uit de mouwen komen steken onder begeleiding van Buitengoed Oostende vzw en Avansa. Heb je interesse om deel te nemen, kom dan naar een van onze meewerkdagen. Je kan onze activiteiten volgen via onze facebookpagina: https://www.facebook.com/voedselbosoostende

Geplande activiteiten

Herfst 2023

Dit najaar gaan we verder met het voorbereiden van de bodem in ons voedselbos en uittekenen van de contouren. Daarnaast gaan we ook al aan de slag met het beste van het seizoen... In januari geven we dan het officiĆ«le startschot van ons plantseizoen. 
 

Paddenstoelen kweken: Zaterdag 14 oktober 2023 om 13.30 uur, afspraak aan de pergola
De stammen waar we vorig jaar de paddenstoelen op entten, geven we nu een definitieve plaats in het voedselbos. Daarnaast leer je tijdens deze activiteit ook heel wat bij over hoe je zelf eetbare zwammen op stammen kan kweken.


Mispels oogsten en verwerken: Woensdag 29 november 2023 om 13.30 uur, afspraak aan de kinderboerderij De Lange Schuur
Mispel is een ietwat vergeten fruitsoort, die gelukkig perfect in een voedselbos past. Tijdens een wandeling oogsten we mispels en daarna gaan we aan de slag met deze lekkere fruitsoort. Er zijn veel mogelijkheden: moes, gelei enzovoort. We combineren met andere wilde vruchten.
 

Terrein plantklaar maken: Zaterdag 9 december 2023 om 13.30 uur, afspraak aan de pergola
We gaan verder met de voorbereiding van de bodem. We zorgen ervoor dat we de bodem waar we gaan planten verbeteren, onder meer door te mulchen. Verder gaan we vandaag ook takkenwallen aanleggen.

 

Winter 2024:

- zaterdag 20 januari 13u30: inrichting van het terrein met takkenwallen en geweven windschermen

- Zaterdag 10 februari 14u: plantactiviteit (+ verdere aanleg van windschermen)