Logo-Buitengoed

Zelf plukken

Het systeem is heel eenvoudig. Je wordt lid met je gezin van De Biopluktuin, je betaalt een jaarlijkse bijdrage en de groenten worden voor jou door onze boeren en helpers geteeld. Wekelijks krijg je een email met nieuws over het reilen en zeilen in De Biopluktuin en een overzicht van het aanbod groenten. Aan de hand van de kleurcodes herken je op het veld wat je mag oogsten en wat nog niet klaar is. De oogsthoeveelheden en info rond de oogstwijze vind je terug op de infobordjes bij de groenten. Je hoeft zelf alleen aangepast schoeisel en een oogstmesje mee te brengen, de rest wordt door ons op het veld voorzien.

Naast een uitgebreid gamma van seizoensgroenten en een beperkt aanbod van kruiden en kleinfruit, heb je als oogstaandeelhouder ook recht op een oogstaandeel voor bewaargroenten zoals aardappelen en pompoenen die na oogst onder de leden verdeeld worden.

Het is een gezond, duurzaam en eerlijk systeem met groenten gekweekt volgens het biologisch principe. De keten is heel kort, verser kan niet. Je weet wat je eet, de groenten komen rechtstreeks van het veld. Je behoudt het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit, je leeft en eet volgens de seizoenen en je leert enkele vergeten groenten kennen en nieuwe smaken ontdekken. En als je wil, kan je de boer af en toe een handje komen helpen. Heerlijk!

Vanaf wanneer kan je beginnen plukken?

Het plukseizoen loopt van half april tot eind februari. Na het oogstjaar voorzien we in februari telkens een evaluatiemomentje met alle leden om jullie ervaringen op het veld te kennen. Vanaf midden februari kan je dan opnieuw inschrijven voor een nieuw oogstjaar. Alle huidige leden worden per mail verwittigd als de nieuwe inschrijvingen voor het volgend oogstseizoen starten.

Wat betaal je om lid te worden?

Een oogstaandeel neem je steeds voor een jaar en betaal je per volwassene (iedereen vanaf 18 jaar). Op jaarbasis betaal je voor een oogstaandeel 400 EUR. Als je wekelijks komt oogsten komt dit neer ca. 7,7 EUR per week voor een heel groot aanbod verse groenten

Kinderen vanaf 3 jaar betalen 10 EUR * hun leeftijd.

We vragen steeds om aan het begin van het oogstjaar je met je volledige gezin in te schrijven voor een volledig jaar. Dit is omdat we rekening moeten houden met alle leden in de teeltplanning en voor het bestellen van de zaden en plantgoed, indeling op het veld, …. Tijdens het jaar instappen is niet meer mogelijk eens we vertrokken zijn omdat het nu eenmaal niet meer makkelijk bijsturen is eens de teelten beginnen te groeien en bloeien.

Om mensen die het iets minder breed hebben ook de kans te geven om deel te nemen aan het systeem testen we dit jaar ook het systeem van de prijsvork. Zo kunnen we een iets lager tarief aanbieden aan bepaalde personen via een solidariteitsprincipe. Dit houdt in dat bepaalde personen ook intekenen op een hogere prijscategorie. Let op: we moeten ervoor zorgen dat onze kosten gedekt blijven, dit kunnen we enkel doen als we gemiddeld per persoon 400 EUR lidgeld ontvangen. De prijsvork varieert tussen de 350 EUR-450 EUR. Indien het systeem niet werkt zal dit bijgestuurd worden.

De eerste keer lid worden?

Nieuwe leden krijgen eerst altijd een infosessie met rondleiding op het veld zodat je een duidelijk zicht krijgt op wat je bij ons kan verwachten. Aangezien je moet inschrijven voor een volledig oogstjaar, aanvaarden we inschrijvingen vanaf midden februari tot en met begin april. Voor het oogstseisoen 2023-2024 zijn de infosessies en rondleidingen op de biopluktuin voorzien op zondag 16 april 2023 en woensdag 26 april 2023.

Als je geïnteresseerd bent om het volgend oogstjaar deel te nemen kan je je vrijblijvend inschrijven op een wachtlijst. Op die manier kunnen we contacteren eens de nieuwe inschrijvingen openen.