Logo-Buitengoed

Stadsrandbos

stadsrandbos.jpg

Stadsrandbos

Het Oostende Stadsrandbos is een groene oase van ca. 100 ha groot aan de rand van Oostende. Het vormt een buffer tussen de woon- en industriezones en het achterliggende krekengebied. In de winter van 1995 werd het allereerste perceel aangeplant en sindsdien komt er jaarlijks een stukje bos bij. Het doel is om uiteindelijk een aaneengesloten bos van 120ha te bekomen. 


De natuurliefhebber is welkom in het stadsrandbos om er de fauna en flora te komen ontdekken. Inmiddels heerst er in de oudste aanplantingen al een echt bosklimaat waarin de rode eekhoorn en verschillende broedvogels zoals buizerd en sperwer hun thuis hebben gevonden. De jongste delen van het bos zijn nog nauwelijks zichtbaar boven de kruidlaag, zij zullen nog tientallen jaren nodig hebben om uit te groeien tot een echt bos. Deze variatie zorgt voor veel diversiteit in het bos.

Naast de natuur ontdekken, biedt het stadsrandbos ook recreatieve mogelijkheden. De actieve wandelaar kan kiezen uit verschillende wandelroutes zoals de Oostendse krekenwandelroute, terwijl de fietser het Groen lint kan verkennen. Ook voor de hondenliefhebber werd een stukje hondenbos  voorzien waar je viervoeter vrij kan rondlopen. In de overige delen van het bos dient de hond wel altijd aangelijnd te zijn om de bosdieren niet te verstoren.

Als je naar het bos komt, vergeet dan zeker niet aangepaste schoenen of laarzen aan te doen. Het bos is gevestigd op de zware natte polderklei, dus in het voor- en najaar kan het er zeer drassig bij liggen.

Bosbeheer in het stadsrandbos

Buitengoed Oostende vzw staat in voor de aanleg en het beheer van het stadsrandbos. Ook jij kan hieraan bijdragen door deel te nemen aan een van onze publieke meewerkdagen. Zo draag jij ook je steentje bij voor meer natuur in Oostende. Hieronder vind je informatie over alle activiteiten waaraan jij kan deelnemen en de data van de meewerkdagen.

Boomplantacties

De aanplantingen van nieuwe stukken bos gebeuren altijd in de winterperiode (november – maart) wanneer de bomen in rust zijn.  Vrijwilligers, scholen, groepen, verenigingen en organisaties steken hierbij mee de handen mee uit de mouwen en zorgen zo voor de realisatie van een nieuw stukje bos.

Wil jij met je vereniging ook mee helpen of sponsoren voor de aanplant van een nieuw stuk bos, neem dan contact op met info@buitengoed.be en ontdek hoe jij kan bijdragen.

Wil jij individueel eens komen meehelpen om wat bomen in de grond te helpen steken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina) zodat je op de hoogte bent van de publieke plantacties. Publieke plantacties worden ook telkens via onze website en sociale media aangekondigd. 

Een overzicht van de aanplantingen van de voorbije jaren kan je hier terugvinden.

Bestrijden van invasieve exoten

In het stadsrandbos komen twee invasieve exoten voor in die jaarlijks bestreden worden: de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) en de Japanse Duizenknoop (Fallopia japonica).

De reuzenberenklauw is een grote invasieve schermbloemige plant afkomstig uit de Kaukasus die bestreden wordt omdat hij inheemse vegetatie verdringt en brandwonden kan veroorzaken. In de periode van april tot en met september dient deze ca. wekelijks bestreden te worden door alle bloeiende planten te verwijderen en de kleine uitzaaiingen aan de randen uit te stekken met de wortel. We proberen hierbij maximaal in te zetten op het voorkomen van verdere uitzaai omdat de zaden van de plant tot 10 jaar kiemkrachtig kunnen blijven.

Omdat de reuzenberenklauw uitegezaaid is over een gebied van ca. 8 ha, is alle hulp van vrijwilligers hierbij meer dan welkom! Als je komt helpen, draag dan zeker wel beschermende kledij (stevige schoenen of laarzen, een lange broek, gesloten kledij met lange mouwen, handschoenen, eventueel een beschermende bril zodat je huid zeker niet in contact komt met het sap van de plant. Indien mogelijk kan je ook je eigen spade meebrengen. Voor de bestrijding van de Reuzenberenklauw wordt altijd afgesproken aan de open zone aan het Nouriyuki Inouepad. 

Onderhoud van wandelpaden, open zones en poelen

Onze bossen hebben goed onderhoud nodig, vooral wat betreft het vrijhouden van wandelpaden, poelen en open zones. Als vrijwilliger kun je helpen bij het herstellen en onderhouden van wandelpaden, zodat bezoekers veilig en gemakkelijk door het bos kunnen navigeren. Hierbij gaan we samen de overwoekerende vegetatie verwijderen, wilgen knotten, beschadigde afsluitingen of wegmarkeringen herstellen, takkenwallen aanleggen, ... Het is een geweldige manier om te genieten van de natuur terwijl je ook praktische vaardigheden opdoet.

Natuur-educatieve activiteiten

Naast specifieke bosbeheeractiviteiten organiseren we regelmatig educatieve activiteiten en evenementen. Dit kunnen opruimacties zijn om zwerfafval uit de bossen te verwijderen, lezingen en workshops over bosbehoud, of educatieve rondleidingen waarbij je meer leert over de lokale flora en fauna. Door deel te nemen aan deze evenementen draag je bij aan het vergroten van het bewustzijn over het belang van bosbehoud en inspireer je anderen om ook actie te ondernemen. Voor deze activiteiten dien je meestal wel op voorhand in te schrijven via onze website bij de activiteiten pagina.

Overzicht van alle meewerkdagen en natuuractiviteiten in 2023:

dagdatumactiviteituurafspraakplaatsWatMeebrengen
Wo29/novVoedselbos: verwerking mispels en andere vruchten13u30Kinderboerderij De Lange SchuurWe verwerken mispels en andere vruchten tot moes, gelei, enz. eventueel potjes om zelf iets naar huis mee te nemen
Wo 6/decRuimen snoeiafval13u30Moerbeistraat ZandvoordeBeheren de bosrand met zagen van boompjes en afvoeren van takkenStevig schoeisel, eventueel handschoenen, zaag en takkenschaar
Za9/decVoedselbos: inrichtingswerken voedselbosterrein13u30Tuinen van Stene, de Pergola nabij de uitgang van de parking van de Sint-Andreaschool (Steense Dijk)Maken van takkenwallen- en hopen, versleuren van takken.Stevig schoeisel, eventueel handschoenen, zaag en takkenschaar
wo13/decOpruimactie14u Kruispunt Noriyuki Inouepad en Grintweg (zie inschrijvingslink)We ruimen het afval om het bos proper de winter in te laten gaan; inschrijven is noodzakelijk via Stevig schoeisel 
     https://www.buitengoed.be/activiteiten/opruimactie-stadsrandbos 
wo20/decRuimen snoeiafval13u30Moerbeistraat ZandvoordeRuimen van snoei- en houtafval van dunningen Stevig schoeisel, eventueel handschoenen, zaag en takkenschaar

 

 

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt in het bos? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Activiteiten in het stadsrandbos:


Opruimactie - Stadsrandbos

Kinderboerderij De Lange Schuur wil graag een nieuwe traditie in eer houden. Een missie waarbij we proberen het stadsrandbos proper te houden.

Leeftijd: Alle leeftijden
Wanneer: 16/03/2024 - 13.30 - 16.00 uur
Kostprijs: gratis (inschrijven verplicht)

lees meer

Feest op onze boerderij - 15 September 2024

We sluiten de zomer af met tal van Activiteiten op zaterdag 15 september 2024. 

lees meer

Geleide wandeling: Vlinders (en andere insecten)

Zaterdag 18 mei 2024

Voor wie: gezinnen / iedereen / alle leeftijden (maximum 25 personen)

Wanneer: 14 - 16 uur

Locatie: Kinderboerderij De Lange Schuur, Stene (Oostende)

Kostprijs: €3,50 

lees meer

Geleide Wandeling: Paddenstoelen in het Stadsrandbos (Zandvoorde)

Zaterdag 26 oktober 2024 

Voor wie: gezinnen / iedereen / alle leeftijden (maximum 25 personen)

Wanneer: 14 - 16 uur

Locatie: parking van de skeelerpiste, Zandvoorde (Oostende)

Kostprijs: €3,50 

lees meer

Stadsrandbos in beeld: