Logo-Buitengoed

We danken BOS+ voor de vruchtbare samenwerking bij het zoeken naar middelen om onze  plantacties te financieren. www.bosplus.be

30 november - Plantactie ABVV West-Vlaanderen

Het Vlaams ABVV organiseert begin december 2012 een week vol acties voor een beter klimaat en milieu.
Het ABVV West-Vlaanderen en de centrales werken daar actief aan mee. Op 30 november werden 230 elzen aangeplant in het Oostendse stadsrandbos door het personeel van het ABVV West-Vlaanderen en de centrales. Dat zijn meteen de eerste bomen van een nieuw bosdeel van 5ha langs de Karperstraat. 
 

Waarom kiest het ABVV voor het aanplanten van bomen? West-Vlaanderen is de provincie met het minst aantal bossen in België. Vooral in de kustpolders is er een gebrek aan bossen. Bomen planten is een goede actie, ook op lange termijn. Zo draagt het ABVV West-Vlaanderen zijn steentje bij voor een beter klimaat en meer bos in de kustregio, want bomen komen iedereen ten goede: u, uw kinderen en uw kleinkinderen. Er werd gekozen voor elzen, weliswaar niet de grootste bomen maar ze trekken wel veel vogels aan, hebben een mooie vorm, zijn uitermate geschikt voor de zware poldergrond en zijn bestand tegen de felle wind die door de poldervlakte vlakbij de kust kan gieren.

Kleverige Klei op  15 december

Een 30-tal dappere Oostendenaars kwamen op zaterdag 15 december boompjes planten. Nooit eerder was de klei zo kleverig, nooit eerder was het planten zo lastig*. De regen van de voorbije dagen had de plantakker omgevormd tot één groot kleverig tapijt. Bij elke stap bleef klei aan de laarzen kleven. Stap na stap werden de laarzen groter en zwaarder tot de klei onder haar eigen gewicht van de laarzen viel en het kleven opnieuw begon.

Onze medewerker Nigel had met de tractor vooraf plantgaten geboord. Maar ook hier hadden regen en vorst hun werk gedaan. Vele plantgaten waren helemaal of toch bijna ingeklonken en zaten dicht met een uiterst kleverige brij. Met de spade moesten de plantgaten wat dieper gemaakt worden. Maar ook hier gold het verhaal van de kleverige klei. Bij elke spadesteek bleef klei aan de spade plakken tot de spade zelf vervormd was tot één grote aarden klomp. Toch zijn we er in geslaagd om 1.000 boompjes te planten: els, zomereik, hazelaar en wilde kers.

Het stadsrandbos wordt groter. Niets houdt ons tegen. Ook de meest kleverige klei niet.

17 maart 2013 : 1.500 boompjes geplant met dank aan De Lichte Cavalerie bvba

De boompjes die we vandaag  op zondag 17 maart hebben geplant, zijn ons geschonken door De Lichte Cavalerie bvba uit Oostende. http://lichtecavalerie.wordpress.com/

We wachten nog steeds op de lente die maar niet komen wil. De winter heeft ons weinig mogelijkheden geboden om bomen te planten. Vandaag moeten de renners tussen Milaan en San Remo een paar uur schuilen voor de ijzige sneeuw. Wij profiteren van een schaarse zonnige en regenvrije namiddag om 1.500 bomen te planten. 1.000 zomereiken als hoofdboom en 500 struiken ( hazelaar, sleedoorn, vuilboompje) voor de rand of als ondergroei. 62 vrijwilligers komen langs om te helpen. Na het planten, controleren we nog eens de akker. Niemand is blijven steken in de klei.

We danken Mieke Renders en Luc Dewaele van De Lichte Cavalerie bvba van harte voor hun steun en hopen dat andere Oostendse bedrijven dit deugddoende voorbeeld zullen volgen.

20 maart 2013: Wereldkampioenen planten bomen om motorcross te redden

Vandaag hebben vier oud-wereldkampioenen motorcross boompjes geplant. Op die manier willen ze aantonen dat motorcrossers ook begaan zijn met natuur en milieu. Eric Geboers, Joël Smets, Steve Ramon en Stefan Everts ruilden de motor voor een spade en hielpen een 30-tal crossliefhebbers bij het planten van jonge elzen, wilgen en hazelaars. ‘Eindelijk dragen we bij aan het milieu. Het tij is gekeerd', aldus Geboers. 'Doorheen de jaren hebben we werk gemaakt van geluidsdempers, milieuvriendelijkere motoren, biologische smeermiddelen en nu compenseren we onze uitstoot met deze bomen.'

Via BOS+ schonken de motorcrossers 2.500 boompjes aan Buitengoed om in Oostende aan te planten. Een kleine duizend daarvan werden vandaag al geplant langs de Karperstraat.

Na een zoveelste regennacht lag de plantakker er nog slijkeriger bij dan zondag laatst. Motorcrossers zijn veel gewoon, maar dergelijke zware klei hadden ze nog maar zelden aan hun laarzen voelen kleven en zeker niet aan hun spade.

Scholen aan de slag

Op maandag 18 maart kwamen 9  leerlingen van de Ibisschool  Bredene bomen planten. Ook toen was de klei heel kleverig en de akker zwaar nat. Op donderdag 28 maart staken 52 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het OLVO Aartshertoginnesrtraat ,Oostende de handen uit de mouwen. Zij konden het plantseizoen afsluiten onder een stralende zon (maar met een bitterkoude noordoostenwind). De bomen voor deze plantactie werden ons geschonken door Het Agentschap Binnenlands Bestuur Vlaanderen via het project "Thuis in de stad".