Logo-Buitengoed

17 november 2013: eerste plantdag seizoen 2013-2014

ACV compenseert CO²

ACV Brugge-Oostende-Westhoek houdt dit najaar een congres en wil de uitstoot van CO² n.a.v. dat congres compenseren. Een delegatie kwam op de mistige zondagmorgen van 17 november de eerste boompjes planten van het nieuwe seizoen. Het zijn ook de eerste boompjes op een nieuw perceel langs de Karperstraat. Een stoppelveld van 3,1ha wordt de komende maanden bebost.

 

Burgers aan de slag

In de namiddag kwamen een 45-tal vrijwilligers langs om de akker verder te bebossen. Het weer was droog, de sfeer was leuk, de boompjes gingen vlot de zachte grond in. En de jenever achteraf die maakte het plantfestijn compleet.

Het resultaat van de plantdag: 2.125 boompjes in de grond = 750 zomereiken en 850 zwarte elzen als hoofdboom en  250 hazelaars en 275 sporkehout als struik.

 

17 december: het was nat en de klei was zacht…

Deze druilerige dinsdagmorgen van 17 december hebben we met negen vrijwilligers nog eens 1.200 boompjes geplant langs de Karperstraat. Ze maken deel uit van wat straks een bloesemrijke boszoom zal worden.

Eigen Kweek

Voor het eerst werden ook bomen uit eigen kweek aangeplant. Een bosvriendelijke burger schonk ons 250 jonge eikjes die in zijn tuin spontaan waren beginnen te kiemen. Hij heeft de scheutjes laten uitgroeien tot jonge boompjes en ze voor ons nu “geoogst.” Ze kregen vandaag een nieuw leven in het stadsrandbos.

 

27 januari 2014. Een uitdaging voor Buso Ter Strepe!

Een koude natte winterse dag midden januari. Hagel en smeltende sneeuw laten voelen dat het misschien toch nog zal winteren.

2.000 boompjes liggen klaar op de plantakker in de Karperstraat. Zomereik, zwarte els, zoete kers en veldesdoorn.

Een uitdaging voor 6 leerlingen en hun begeleider Frans van Buso ter Strepe uit Middelkerke. Slagen zij er in om de boompjes in 2 dagen tijd te planten? 1.500 plantgaten zijn vooraf geboord, 500 gaten moeten ze zelf nog boren.

Rond 11u is het weer te bar, de natte sneeuw te koud, de plantakker te glad. Noodgedwongen moeten de leerlingen gaan schuilen om zich wat op te warmen. De pellet kachel in gîte Buitengoed verricht wonderen, de warme soep is hemels. Na een klein uur zijn de leerlingen weer op temperatuur. Het moet hen niet eens gevraagd worden. Ze willen de uitdaging niet uit de weg gaan en staan opnieuw plantklaar.

De buien blijven weg, de hemel krijgt opnieuw lentetrekjes en de boompjes gaan vlot de zachte kleigrond in.

Wat niemand had gedacht, verwacht, ……… tegen 15u zijn alle boompjes geplant. 2.000 is twee duizend!

Leuk om zo’n groep gemotiveerde leerlingen bezig te zien. Dank aan begeleider/leerkracht Frans Vandewalle.

 

Zaterdag 8 maart: de Scouts op bezoek met Bos+

Op zaterdagnamiddag 8 maart kwamen 65 Scouts helpen om bomen te planten langs de Karperstraat. 1.700 plantgaten hadden we vooraf geboord, 1.700 boompjes werden keurig geplant. Om 15u ging het eerste boompje de grond in, om 16u12 werd het 1.700ste boompje geplant. 1.700 goede daden. Bedankt Scouts Vlanderen, bedankt Bos+.

 

Maandag 11 maart: de Vrije Basisschool Zandvoorde buur van het bos

Op maandagnamiddag 11 maart begonnen onder een stralende lentezon 60 leerlingen van de Vrije Basisschool Zandvoorde (4de,5de en 6de leerjaar) met het bebossen van een nieuw perceel van 1,1ha langs de Moerbeistraat. Het schoolterrein paalt aan het nieuwe bosperceel. Leerlingen staken dus hun eigen school in een groen kleedje. 900 boompjes werden geplant. Met dank aan de meesters en de juffen en de vrijwilligers van het Ontmoetingscentrum 't Kasteeltje Zandvoorde.

 

Donderdag 13 maart: de stedelijke basisschool E.Gevaert uit Zandvoorde

En daar kwamen ze welgezind en met veel goesting om er eens in te vliegen: de leerlingen van de stedelijke basisschool Zandvoorde. Ook zij kregen assistentie van een ploeg vrijwilligers van het Ontmoetingscentrum 't Kasteeltje uit Zandvoorde. En dat er geplant werd zeg: ook nu gingen al snel 900 boompjes de grond in. Vlinders vlogen voorbij en de eerste hommels verlieten hun hol in de grond. Een pad werd gered. Ze was de voorbije nacht in een plantgat gevallen. Een opmerkzame jongen kon ze uit haar netelige positie bevrijden en weer op ... pad zetten richting poel om er te paren. Volgend jaar zal die pad wat minder ver moeten stappen want op dit bosperceel wordt een nieuwe amfibieënpoel gegraven.

 

Zondag 16 maart: geboortebomen

Een drukte van jewelste zondagnamiddag. Onder een stralende zon kwamen ouders, peters, meters, groot- en overgrootouders naar het stadsrandbos om er een geboorteboom te planten voor de baby die de familie in 2013 heeft mogen begroeten. 620 bomen lagen klaar. En alhoewel de plantgaten vooraf zijn geboord, waren er toch families die eigenhandig en gewapend met een schop, de strijd met de Oostendse klei aandurfden en verkozen om zelf een plantgat te graven. In de achtergrond was een koppel Dodaars* de hele namiddag bezig mekaar het hof te maken. Ook daar komen kleintjes van. Benieuwd wie het jolige baltslied van de Dodaars heeft gehoord.

 

Zaterdag 22 maart: veel handen en veel bomen

Dat was werkelijk een topdag. Ruim 120 vrijwilligers kwamen in de loop van de dag langs om bomen te planten. Om 16u was alle plantgoed op (4.500 boompjes !!!) en mooi in de plantgaten gestopt onder een laagje klei en kon de grote groei beginnen. In de voormiddag kregen we de hulp van medewerkers van ABVV West-Vlaanderen die ter compensatie voor het papierverbuik op een congres bomen kwamen planten.

In de namiddag kregen we een dubbele duw in de rug.

Curieus vzw, heeft het voorbije jaar oude GSM's ingezameld en kocht met de opbrengst van de verkoop van die toestellen boompjes voor Oostende.

Het bedrijf Sibomat (houtenskeletbouw) uit Zulte bezorgde ons bomen voor 1,6ha én personeel van het bedrijf kwam langs om daar een deel van zelf te planten.

4.500 maal merci !